Kinderdagverblijf versus een gastouder

Voor je kindje wil je alleen het allerbeste en dat maakt de keuze voor de soort opvang die je voor je kindje wilt soms erg lastig. Reken je alleen op opa en oma, of zijn er ooms en tantes die kunnen helpen? Misschien ben je afhankelijk van een kinderdagverblijf of een gastouder?

Zodra wij zwanger waren kwam deze vraag in ons op, hoe gaan wij de opvang voor ons zoontje regelen? Ik moest tenslotte na de geboorte van Senn uiteindelijk toch mijn werk en school weer oppakken, opvang was een must! We voelden ons een beetje opgelaten om alleen te rekenen op opa en oma, daarbij werken die ook nog. Dus gingen we opzoek naar een geschikt kinderdagverblijf. Deze hadden we snel gevonden tijdens mijn zwangerschap en ons kindje werd ingeschreven. Tijdens de eerste onrustige maanden van Senn knepen we hem wel eventjes, zoveel als hij huilde, dat zou echt niet fijn zijn daar! Gelukkig ging het iets beter toen hij naar de opvang ging, maar het was nog niet ‘je van het’. Ons ventje was nog behoorlijk klein, jong en snel geprikkeld. Alle nieuwe geluiden, drukke kindjes en lange dagen waren toch net te veel voor hem want zodra we thuis waren, was het gelijk paniek. We merkten dat hij echt moest bijkomen van zijn dagen op de opvang en besloten opzoek te gaan naar een alternatief.

Zo kwamen we bij een gastouder terecht. Een jonge meid die kindjes bij haar thuis opvangt. Wat ons vooral aansprak bij een gastouder is dat de groepen met kindjes veel minder groot zijn en dat er meer persoonlijke aandacht naar het kindje toe is, iets wat wij heel belangrijk vinden. Vooral met de koemelkallergie en reflux van ons zoontje mogen er geen fouten gemaakt worden. Ook zijn rust en regelmaat erg belangrijk, iets wat bij een gastouder nog nèt wat beter aangepakt kan worden. Het is lekker huiselijk en de omgeving bevat minder prikkels voor ons ventje, fijn!

Wij vonden de keuze wel erg lastig en pas wanneer je kindje echt heengaat, weet je of iets bij jou en je gezin past. Werkt het qua tijden, qua reistijd, zijn er te weinig of te veel kindjes? Het zijn allemaal afwegingen die je moet maken, terwijl je nooit zeker weet hoe je kindje erop reageert. Achteraf zijn wij blij met de keuze voor een gastouder, dit blijkt een goede match voor Senn en kunnen wij met een gerust hart werken.

Waar hebben jullie voor gekozen voor je kindje en waarom? Laat het ons weten!

Liefs,
Erin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *