Voed- en slaapschema

Volgens mij is dit één van de meeste gezochte onderwerpen op google. Met name de vragen: ‘Wanneer gaat mijn baby doorslapen?’. ‘Hoeveel hoort mijn baby te slapen?’ En ‘Hoeveel hoort mijn baby te eten?’ Ik ben er ook schuldig aan! Op dit moment hebben wij een heel fijn voed- en slaapschema. Ik vertel je er graag meer over!

Jaxx werd met 6 weken opgenomen in het ziekenhuis, omdat hij overprikkeld en oververmoeid was. Er moest een vast ritme gaan komen. Dit ben ik dus gaan doen. Vanaf die 6 weken houd ik me al aan dat ritme en uiteraard zijn de wakkere tijden nu verlengd en de flessen verminderd. Dit ook omdat Jaxx nu groente- en fruithapjes eet. Hieronder laat ik jullie Jaxx’ huidige schema zien:

07:00 Wakker worden, flesje 180/6
08:30 Slapen
09:15 Wakker worden, fruithapje 100 gram,   50cc venkelthee/appelsapje
10:45 Slapen
11:30 Wakker worden, flesje 180/6
13:00 Slapen
15:00 Wakker worden, flesje 180/6
16:30 Slapen
17:15 Wakker worden, groentehapje 100 gram
19:00 Flesje 180/6 en naar bed!
23:00 Droomvoeding 180/6

Op dit moment verschuiven de slaapjes een beetje door Jaxx zelf. Dan kijken we gewoon weer naar een nieuw schema.

Jaxx heeft veel baat bij een vast voed-en slaapschema. Hij blijft maximaal 1,5 uur wakker, omdat hij anders heel jengelig is. Ook krijgt hij elke 4 uur ongeveer een flesje. Hij hoeft bijna niet zelf aan te geven dat hij honger heeft. Alles verloopt soepel op deze manier. Tussen de slaapjes door speelt hij lekker in de box of op het speelkleed. Het tijgeren is begonnen, dus hij is elke keer extra moe als hij moet slapen!

Ik had tijdens het zoeken naar een ritme ook veel aan het boek van Stephanie Lampe: ‘Baby in een droomritme’. Er staan allerlei tips in hoe je je baby een ritme kan ‘aanleren’ zonder je baby te laten huilen. Dit vonden wij heel fijn, omdat wij jaxx niet wilden laten huilen. Ik raad dit boek zeker aan als je op een veilige en liefdevolle manier je baby in een ritme wilt krijgen

Ik wil wel even zeggen dat niet elke baby in een vast voed-en slaapschema te pushen is. Sommige baby’s gaan heel makkelijk met de flow van de dag mee. Geniet hiervan en probeer niks te forceren. Is je baby wel oververmoeid of overprikkeld, dan raadt ik zeker een vast ritme aan!

Liefs, Tamara

Share:

2 Reacties

 1. Annika
  juni 17, 2017 / 12:04 pm

  Heel intressant lezen! Weer zo’n “mag dat ook in nederland” maar apelsapje of thee (al helemaal venkelthee) mag je dus in nederland geven?Hier worden ze bij de kinderarts echt boos als je iets anders dan water geeft aan een kind onder 1 en het liefst mag je nog langer wachten. Vind het zelf ook eigelijk stom om ze vroeg iets anders dan water aan te leren maar dat ben ik. En venkelthee is een big no no omdat het gevaarlijk is voor kinderen volgens wetenschap hier, zeggen ze daar iets over in nederland? Is intressant hoe groot verschil het is nederland en zweden, hier wordt er niet veel ge googled over wanneer ze doorslapen en slaap/voed schemas en zo. Het is ook niet iets wat ik nodig vind maar vind het goed dat er lieve ritmes zijn waar babys niet hoeven te huilen ☺️

  • 74696026
   juni 17, 2017 / 12:45 pm

   Hoi Annika,
   Er is speciale thee of water met een smaakje van Hipp of Healthy People. Dit is op basis van fruitsuikers, dus zitten geen gekke dingen in. Veel kindjes drinken niet alleen water en vinden zo niet de volledige behoefte in het drinken. Jaxx vindt daarentegen alles lekker haha! Water vindt hij ook helemaal prima.
   Ik ben zelf niet zo’n fan van water, vind get misschien zelfs zielig om alleen water te geven. Maar dat is mijn mening.
   Ik weet dat er hier veel gegoogled wordt over slaapritmes etc., omdat elke moeder onzeker is. Doodnormaal! En gelukkig bestaat er google en bestaan er forums. Om elkaar te helpen en een hart onder de riem te steken.
   Wij gebruiken de liefdevolle benadering bij jaxx. Jaxx laten wij nooit huilen. Daar zijn de meningen ook over verdeeld. Maar ik vind laten huilen veel erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *